Verbod TL Verlichting in 2023

Met de ROHS-richtlijn en de SLR2 (de Ecodesign-richtlijn, van kracht sinds september 2021) heeft de EU als doel het beschermen van het milieu en de volksgezondheid door klimaatvriendelijke en duurzame verlichting te verplichten. Het toepassen van deze richtlijn faseert bovendien ook producten uit die niet voldoen aan de efficiëntierichtlijnen. Heeft u als ondernemer, stichting of vereniging nog oude TL-verlichting? Dan zal de uitfasering gevolgen hebben voor hoe lang u nog gebruik kunt blijven maken van deze verlichting. De uitfasering betekent kortgezegd dat er geen nieuwe lampen meer gemaakt mogen worden.

Calendar icon24 oktober 2022

Wanneer verdwijnen welke lampen?


De Europese Unie heeft richtlijnen goedgekeurd die de productie van TL verlichting (T5, T8) vanaf 1 september 2023 niet meer toelaten. Ook de compact fluorescentielampen (CFL) verdwijnen vanaf 1 februari 2023. De belangrijkste reden om dit te verbieden zijn de energiezuinigere alternatieven, maar ook de gevaarlijke stoffen die er in verwerkt zijn, zoals lood en kwik. 

Een groot deel van de huidige bedrijfsgebouwen (kantoren, magazijnen, winkels, parkeergarages…) beschikt echter nog over vierkante en rechthoekige inbouw- en opbouwarmaturen en lichtlijnen op basis van deze fluorescentie technologie. Wie dit type lampen in gebruik heeft zal zijn armaturen moeten aanpassen of vervangen en overschakelen op energiezuinigere alternatieven.

Jade Synergies begeleidt u graag verder

Jade Synergies is er om u bij te staan in deze transitie. 

Contacteer gerust onze specialisten indien u vragen heeft over dit thema. Zij zullen u met hun kennis verder op weg helpen.

Ledverlichting als alternatief


Het logische alternatief is om TL verlichting te vervangen door ledverlichting. Waarbij de meest toekomstbestendige keuze een volledige overstap is naar een LED-armatuur

Bij een volledige overstap kan een lichtstudie uitgevoerd worden, zodat de nieuwe verlichtingsinstallatie voldoet aan de codex over het welzijn op het werk en het KB van 10/10/2012 .

 

Besparing op uw energiefactuur


Met de overstap naar ledverlichting wordt niet enkel de aarde gelukkig, maar ook uw bedrijf zal hierdoor genieten van een lagere energiefactuur en onderhoudskosten.

Voorbeeldberekening:

 

Oude situatie
-    100x TL-buis (T8) | 58W (20.000 branduren)
-    Vermogen = 5.800W of 5,8kW
-    Branduren = 10u/dag
-    Gebruiksdagen per jaar = 270 dagen
-    Energieprijs = 250 €/MWh

 

5,8kW x 10u x 270 dagen/jaar = 15.660 kWh/jaar 
15.660 kWh/jaar x 250 €/MWh = € 3.915/jaar

 

Nieuwe situatie
-    100x LED TL | 22W (50.000 branduren)
-    Vermogen = 2.200W of 2,2kW
-    Branduren = 10u/dag
-    Gebruiksdagen per jaar = 270 dagen
-    Energieprijs = 250 €/MWh

 

2,2kW x 10u x 270 dagen/jaar = 5.940 kWh/jaar
5.940 kWh/jaar x 250 €/MWh = € 1.485/jaar

 

Conclusie: 


Door over te stappen naar ledverlichting is het eenvoudig om meer dan 60% te besparen en  wanneer dit gecombineerd wordt met het gebruik van bewegings- en daglichtsensoren, kan de besparing oplopen tot 90%. De operationele besparing op de onderhouds- en vervangingskosten en de stijgende energieprijzen zijn niet meegenomen, waardoor de werkelijke besparing nog een stuk hoger zal liggen.

Heeft Uw bedrijf de overstap nog niet gemaakt? Staat de investering U in de weg? Wij helpen u verder! 

 

Overstappen naar LED Zonder Eigen Investering met Jade Synergies


Jade Synergies helpt u om toch te kunnen genieten van energiebesparende verlichting zonder zelf te moeten investeren. 

Hoe werkt dit precies? 

Door gebruik te maken van energiezuinige verlichting profiteert u meteen van hoogwaardige LED en verlichtingsarmaturen die een meerwaarde bieden aan uw onderneming. Met het geld dat maandelijks wordt bespaard op energierekening, wordt de investering terugbetaald.

Dankzij de maandelijkse spreiding in betaling kunnen wij voor u perfect uw maandelijkse winst inschatten. De maandelijkse lasten liggen dan ook lager dan de besparing op de energiekosten. Op deze manier maakt Jade Synergies het mogelijk om voor uw bedrijf de winst vanaf dag één te doen stijgen. 

Interesse? 

Neem zeker contact met ons op. 

Ontdek Relighting

Contacteer medewerker

Roy
Van den Wyngaert

Senior Business Developer

Location icon Antwerp Gate 2
roy.van.den.wyngaert@jadesynergies.com
Overzicht

BESPAAR TOT 80% ENERGIE MET RELIGHTING

Uw bedrijf verduurzamen door over te stappen op ledverlichting!

 

✔        Besparing (winst voor uw bedrijf)

✔        Meer Productiviteit (voor uw personeel)

✔        CO2-reductie (voor onze planeet)

✔        LED als oplossing op maat van ieder bedrijf