Capaciteitstarief blijft van kracht - wat betekent dit voor U?

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft geen gelijk gekregen in haar geschil met energieregulator VREG over de invoering van het capaciteitstarief. Wat is de impact van het capaciteitstarief voor U en hoe kan U de impact op uw factuur verkleinen?

Calendar icon06 maart 2023

Dit is het capaciteitstarief in een notendop

Het capaciteitstarief berekent een deel van uw energiefactuur op basis van het piekverbruik. De hoogste pieken in u verbruik worden geregistreerd door uw meter. Met deze data berekent de netbeheerder een gemiddelde piek waarop u betaalt.

Vroeger werd de elektriciteitsfactuur zo goed als volledig verrekend op basis van de hoeveelheid stroom die werd verbruikt: hoe hoger het verbruik, hoe hoger de kost. Vanaf dit jaar betaalt u voor een stukje van de factuur ook voor de hoeveelheid stroom die tegelijkertijd wordt verbruikt. Dat noemen ze het piekvermogen.

Ongeveer 7 procent van de energiefactuur wordt vanaf nu berekend op deze nieuwe manier. Er wordt niet enkel naar het totaal aantal verbruikte kWh wordt gekeken, maar ook naar het piekvermogen (kW). De totale kost wordt dan bepaald door:

  • de totale afname in kWh
  • hoe vaak U het net belast en een piek veroorzaakt

Zo worden consumenten en bedrijven aangezet om hun verbruik meer te spreiden, en zo een overbelasting van het stroomnet te vermijden. Vanaf 1 januari 2023 ging het capaciteitstarief ook van start in Vlaanderen.

Pieken vermijden: wat kan U doen? 

Zonnepannelen en batterij-opslag

Zonnepanelen helpen om uw verbruik te spreiden. Het capaciteitstarief wordt namelijk enkel berekend op basis van de stroom die wordt afgenomen van het net. Verbruikt u stroom overdag terwijl zonnepanelen energie opwekken, dan vlakken de pieken automatisch af.

Ook batterij-opslag doet pieken afvlakken. Vooraleer energie van het net wordt gehaald, wordt eerst de opgeslagen stroom van uw batterij gebruikt. Dat verbruik telt immers niet mee voor het berekenen van het capaciteitstarief.

Elektrische wagens laden

Door EV-laadstations op uw kantoor te installeren, maakt u niet alleen een groen statement, maar levert u ook een waardevolle dienst aan uw werknemers en klanten die elektrische voertuigen bezitten.

Met elektrische wagens is het vanaf nu belangrijk om het opladen ervan goed te timen. Een goede timing in het opladen van de wagens kan namelijk een groot financieel verschil maken. Het loont om de wagens op te laden op momenten dat er weinig andere energie wordt gebruikt. Wagens versneld opladen zorgt ook voor een grote piek.

Er bestaan inmiddels slimme laadpalen, deze houden rekening met het energieverbruik in uw gebouw en spreiden het verbruik van de laadsessie optimaal om pieken in het verbruik te vermijden. Zo wordt de gemiddelde verbruikspiek verlaagd en za uw energiefactuur lager zijn.

Is uw interesse voor laadpalen en/of zonnepanelen nu gepiekt? Neem hier contact op met ons en ontvang een offerte op maat.

Contacteer ons

Contacteer medewerker

Olivia
De Brie

Sales and Marketing Officer

Location icon Mechelen
olivia.de.brie@jadesynergies.com
Overzicht

Meer